Yeni bir iş alanında girişimde bulunmak isteyenlerin atması gereken ilk adımlardan biri şirket kurmaktır. Ticari alandaki girişiminizi yasal düzleme taşıyabilmek için şirket kurmak ilk adımlardan biridir. Şirket isteğe bağlı bir ya da birden fazla kişi tarafından kurulabilen belirli bir sermayesi bulunan kuruluştur.
Bir işletmenin şirket sıfatını alması, yasal bir standart kazanmasına neden olur. Aynı zamanda şirketin büyüyerek e-ihracat ve ithalat alanlarında daha kolay faaliyet gösterebilmesini sağlar. Bundan dolayı şirket kurmak işletmelerin büyümesi ve gelişmesi açısından fazlasıyla avantajlıdır. Fakat bu durum her işletme için geçerli değildir. Siz de işletmeniz için şirket kurma süreci ve avantajları hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilmek amacıyla yazının devamına göz atabilirsiniz.
Şirket kurmak isteyenlerin ilk yapması gerekenlerden biri hangi şirket türünü kuracaklarını belirlemesidir. Seçilen şirket türüne göre başvuru sırasında temin etmeniz gereken evraklar değişiklik gösterebilir. Aynı zamanda şirketin kuralları ve yönetim şekli de türüne bağlı olarak farklılaşır. Dolayısıyla mükellef şirket kurma için öncelikle türler hakkında bilgi sahibi olmanız gereklidir. Şirket türlerini şu şekilde sıralamak mümkündür:
Şirket kurmak isteyenlerin en çok merak ettiği konulardan biri de kimlerin bu konuda özgür olduğudur. Türkiye’de şirket kurma hayali olan kişiler tek başlarına ya da gerçek ve tüzel ortaklarıyla süreci kolaylıkla başlatabilir.Yasalar gereği Türkiye sınırları içerisinden şirket kurma iznine sahip kişileri şu şekilde sıralamak mümkündür:
Siz de bu şartları sağlıyorsanız, istenen evrakları toplayarak hemen şirket başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Eğer ortaklı bir şirket kuracaksanız, diğer kişilerin de bu şartları sağladığından emin olmalısınız.
Şirket kurmanın şartları tercih edilen türe göre değişiklik gösterse de genel olarak izlenmesi gereken bir yol mevcuttur. Bu yol şu şekilde sıralanabilir:
Bu aşamaları yerine getirerek şirket kurma şartlarını sağlamış olursunuz. Böylelikle artık yasalar gereği resmiyete sahip bir şirketiniz ile hizmetinizi ya da ürününüzü pazarlayabilirsiniz.
Şirket kurmak için gerekli evrakların makamlara teslim edilmesi zorunludur. Bu aşamada gerekli belgeler şu şekilde sıralanabilir:
Bu belgeleri eksiksiz bir şekilde gerekli yerlere teslim ederek, resmi ve yasal bir şirkete sahip olarak işlerinizi büyütebilirsiniz.
Şirket kurmanın avantajları sayesinde kariyerinizi geliştirmek isteyenlerdenseniz, süreci Türk Ticaret Kanununun 6102. Maddesine göre ilerletmelisiniz. Şirket kurmak karmaşık ve zor bir gibi gözükse de süreci doğru izlediğiniz takdirde oldukça kolaydır. Öncelikle hangi alanda ve kaç kişi olarak ticarete dahil olacağınızı belirlemelisiniz. Aynı zamanda şirket türü belirlenirken kişilerin sorumlulukları ve şirket üzerindeki hakları da göz önünde tutulmalıdır. Anonim, limited, kooperatif, şahıs ve kollektif şirket türlerinden size en uygununu seçebilirsiniz.
Bunun yanı sıra şirketin hedefleri, stratejileri, kaynakları, pazarlama ve finansal planları en ayrıntılı şekilde belirlenmelidir. Böylece kendiniz için daha sağlıklı ve karmaşık olmayan bir süreç yaratabilirsiniz. Bu aşamada şirketin isminin belirlenmesi de önemlidir. Özellikle şirketin kimliğini yansıtma ve müşterilerin ilgisini çekme açısından isim şirket kurma sürecinin fazlasıyla önemli bir aşamasıdır. Şirket kurarken bir diğer aşama da sermaye miktarının belirlenmesidir. Sermaye miktarı şirketin boyutuna göre değişiklik gösterse de en başta belirli bir miktar belirlenmelidir.
Sermaye belirlemeden sonra resmi sürece giriş yapabilirsiniz. Şirketin ticari sicil kaydını yaptırmanız, vergi numarasını almanız ve ticari defterini oluşturmanız gereklidir. Bu şirket oluşturma süreçlerinde herhangi bir sorun yaşamamak için resmî kurumlara tüm gerekli evrak ve belgeleri eksiksiz şekilde iletmelisiniz. Gerekli tüm işlemler tamamlanıp şirketiniz yasal olduktan sonra ise hemen işletmeye başlayabilirsiniz. Şirket kurarken ön muhasebe, e-dönüşüm ve KOSGEB girişimcilik destekleri gibi birçok alanda uzman bir ekipten yardım alma ihtiyacı duyarsanız güvenle Defterdar’ı tercih edebilirsiniz.