İkametgah nasıl değiştirilir sorusunun cevabını merak ediyor olabilirisiniz. Adres değişikliği bir diğer ismiyle ikametgah bildirgesi kişilerin oturduğu ya da yerleştirdikleri adresi temsil eden kelimeler olarak yer alır. Adres kişinin yaşadığı yerin tarif edildiği yer olarak belirlenir. Yaşanılan bölge, şehir, mahalle, sokak, cadde gibi bilgileri içeren tanım kişinin adresi olur. Hukuk çerçevesinde ülke sınırları içerisinde herkesin adres kaydı yer alır. Bu adres bilgilerin konut değişimi gibi değişimler yaşandığında güncellenmesi gerekir. Bu güncelleme işlemi resmi daireler tarafından ve e-devlet üzerinden online şekilde yapılır. Kişilerin tercihine bağlı olarak iki yöntemle de adres bildirgesi yapabilirsiniz.
İkametgah değişikliği nasıl yapılır sorusunun cevabını merak ediyor ve araştırıyor olabilirsiniz. E-devlet sistemini kullanarak kimlik numaranız ve şifrenizle adres değişikliği yapabilirsiniz. Adres değişikliği için bir takım şartlar yer alır. Bu şartları taşıyan Türk vatandaşı kişiler sistem üzerinden adres bilgilerini güncelleyebilir. Şartlar arasında ergin olma, velayet ya da vesayet altında olmamak, kayıtlı cep telefonu bilgisi bulundurma gibi şartlar yer alır. Taşınma tarihi ile işlem tarihi arasında belirli günün bulunması ve bu günün aşılmaması gerekir. Ortalama olarak 20 günü aşmamış kişiler e-devlet üzerinden adres değişikliği yapabilir. Bildirim yapılan adreste başka kişilerin kayıtlı olmaması adresi pratik şekilde değiştirmenize olanak sağlar. Adres uygunluğu bulunmuyor ve adreste başka kişiler kayıtlı bulunuyorsa e-devlet üzerinden adres değişimi yapamazsınız. Sistem tarafından yapılan kontroller sonrası işleminiz onaylanır. Bu işlem bitiminde mobil imza, elektronik imza ya da SMS ile doğrulama seçeneklerinden birini kullanabilir, işlemi onaylayabilirsiniz. E devlet ikametgah kaydınızı tamamlayabilirsiniz.
İkametgah adresi değiştirme, oturduğunuz yerin adresini bildirmek için veya taşındığınız alanla ilgili adres değişimi yapmak için kayıtlı olduğunuz İl Nüfus müdürlüğü üzerinden işlem yapabilirsiniz. Beyan edilen adresin boş olması halinde belgeye ihtiyaç duyulmaksızın adres değişikliğini yapabilirsiniz. Boş konutlar için sistem üzerinden belge istenmez. Adreste oturan kişiler kayıtlı görünüyorsa İl Nüfus müdürlüğüne kimlik ile birlikte kira kontratı vererek başvurmanız gerekir. Kira kontratınız yoksa ödenmiş fatura ile birlikte başvuru yapabilirsiniz. İkametgah değiştirme işlemini tamamlayabilirsiniz. İkametgah belgesi alabilirsiniz.
Yasada yer alan 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununa göre adres değişikliği bildirimini taşınma gününden itibaren 20 iş günü içerisinde bildirmeniz gerekir. Bu süre geçerse ve bu sürede bildirim yapılmazsa cezai işlem uygulanır. 128 TL olarak uygulanan cezai işlem adres değişimi yapmayan kişiler tarafından ödenir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her bireyin kendisi ve velayetin altında bulunan kişileri bildirmesi yasal zorunluluk olarak yer alır. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yaşayan tüm kişiler için bu zorunluluk esastır. E devlet adres değişikliği yapabilirsiniz.
Kişinin yanında başka kişilerin yaşaması ve aynı adreste birden fazla kişinin bulunması birlikte oturma gerekçesiyle adres bilimlerinde bulunmasını gerektirir. Öğrenim gören gençler tarafından sıkça tercih edilen birlikte oturma gerekçesiyle adres değişikliği müracatında birtakım işlem yapılması gerekir. Adreste ilk öncelik olarak oturan kişinin onayının alınması ve işlem yapılabilmesi için süre için başlatılması gerekir. Ergin olan tüm kişilerin birlikte oturma gerekçesiyle adres değişikliği yapılır. Bu değişim birlikte veya ayrı ayrı müracaat ile de yapılabilir. E devlet üzerinden adres değişikliği bildirimi birlikte oturmak için bölümünü kullanarak elektronik imza, mobil imza ve SMS ile doğrulama yöntemleriyle bu işlemi tamamlayabilirsiniz. Özellikle incelenmesi gereken durumlar mevcutsa e-devlet sistemi nüfus müdürlüğüne yönlendirme yapar. Bu durumda birlikte oturma gerekçesiyle adres değişikliğini nüfus müdürlüğünden yapmanız gerekir.