Merhaba

Biraz Sosyalleşelim.
Son güncellemeleri Instagram'dan takip edebilirsiniz

6 Adımda Amerika'da Şirket Kurma Rehberi

Defterdar tarafından 1 Nisan 2023 tarihinde yazıldı
Defterdar
6 Adımda Amerika'da Şirket Kurma Rehberi

Yeni bir şirket kurmak istiyorsan ilk adımın yasal aşamaları içeren, yoğun bir süreci kapsar. Yurt dışında şirket kurmak da yasal süreçlere tabi tutulan bir başka seçenektir. Amerika’da şirket kurmak birçok fırsatı beraberinde getirebilir. Bu fırsatları elde etmek için gerekli bazı şartlar bulunmaktadır. Peki, Amerika’da nasıl şirket kurabilirsin, gerekli nitelikler nelerdir, başlıca 6 adım nedir?

1. Kurulacak Şirket Türünü Seç

Öncelikle şirketinin anonim mi, limited mi yoksa bir şahsa ait olarak mı kurulacağını belirlemen gerekiyor. Bu seçimi yapmadan önce ilgili türlerin niteliklerini bilmen ve hedeflerine göre bir yol çizmen iyi olacaktır. Amerika’da şirket kurmak için tercih edilen kategorileri şu şekilde açıklayabiliriz:

Anonim Şirketler

Anonim nitelikteki şirketler tek bir kişi yerine geçen tüzel oluşumlardır. Kurucusundan ayrı olarak yasal bir kuruluştur ve söz konusu kuruluş bireyler gibi birçok sorumluluğa sahiptir. Vergi ödemeleri de bu sorumluluklardan biridir. Anonim şirketlerin C ve S olmak üzere 2 türü bulunmaktadır. İki tür arasındaki temel fark ise varlıkların pay sahibinden ayrı olup olmamasıdır. S Anonim şirketleri limited şirketlere alternatiftir ve varlıklar pay sahipleriyle ilişkilidir.

Şahıs Şirketleri

Genel olarak danışmanlar, freelancerlar ve serbest çalışanlar tarafından tercih edilen bu şirket türü bireysel gelir üzerinden yasal kuralları uygular. Vergiler ve yasal düzenlemeler de bireyin gelir tablosuna bağlı olarak şekillenir. Şirketin büyüme hacmine göre anonim veya limited olarak yoluna devam edilebilir.

Limited Şirketler

Paydaşların sınırlı sorumluluğu bünyesinde ortaklık ile vergi avantajlarını ortak paydada buluşturan şirket türüdür. Küçük bir işletme sahibiysen yönetim ve vergilendirme açısından bu tarz bir şirket senin için avantajlı olabilir. Üyeler şirketin borçlanması durumunda da büyük bir risk taşımazlar.

2. Vergi Kimlik Numarası Al

Amerika’da şirket kurma süreci için bir diğer adım vergi planlamasıdır. Bunun için ise vergi kimlik numarası alman gerekir. EIN olarak geçen bu işveren kimlik numarası online olarak alınabilir. Amerikan Gelirler İdaresi (IRS) internet sitesine girerek ilgili formu doldurman ve e-posta iletmen hâlinde başvurun alınmış olur. 9 haneli bu numara yasal belgelendirmelerinde kullanılır. Ayrıca banka hesabı açabilmen, çalışan alabilmen ve eyalet kaydını oluşturabilmen için EIN gereklidir.

3. Gerekli Lisans ve İzinleri Edinerek Şirketin Kaydını Yaptır

Amerika’da kurmak istediğin firma için belirli bir yasal kayıt olmalıdır. Ad, amaç, bulunduğu yer gibi detaylar net olarak bilinmelidir. Meslek, işletme, bölge lisanslarını edinerek ilgili izinleri alman ve aidiyeti sağlaman gerekir. Gerekli lisans ve izinler eyalete ve şirket türüne göre farklı nitelikler taşır.

4. Şirketine Özel Banka Hesabı Açtır

Bireysel banka hesabından ayrı olarak bir şirket hesabı açmak gelir-gider durumu takibinin sağlıklı bir şekilde sağlanması için oldukça önemlidir. Ayrıca firma hakkında verilecek mali kararlar ve vergi ödemeleri için de bu hesabın bulunması elzemdir.

Amerika’da şirket kurarken ayrı bir banka hesabı açman için istenen belgeler şunlardır:

  • Firmanın yasal durumunun tescil edilebilmesi adına bir belge ya da yurt dışı sözleşme
  • IRS yani Gelir İdaresi biriminden aldığın Vergi Kimlik Numarası (TIN veya EIN)
  • Şahsi kimlik, pasaport ya da sürücü belgesi

5. Çalışanları İşe Al ve Finanse Et

Kurduğun firma için çalışanlara ihtiyaç duyuyorsan iş hukuku ve ilgili ödemeler konusunda bilgi sahibi olman gerekir. Yurt dışındaki personellerin Amerika’ya nakli sağlanacaksa da gerekli vize işlemlerinin yürütülmesi şarttır.

Amerika’da şirket kurma adımlarının çoğunu hatta hepsini tamamlamış olabilirsin. Fakat işin finansal yüzü süreklilik gerektiriyor. Tüm işlemleri makbuzları ile kayıtlı tutman ve gelir gider muhasebesine hâkim olman çok önemli. Ayıca eksik ya da yanlış finanse edilen işlemler büyük olumsuz sonuçlar doğurabilir. Eğer bunun için zamanın yoksa alanında uzman muhabesecilerle çalışabilirsin.

Defterdar ile Amerika’da Şirket Sahibi Olabilirsin!

Amerika’da firmalaşmak istiyorsan ve bu süreçte neler yapılması gerektiğini merak ediyorsan ekibimizden yardım alabilirsin. Defterdar, şirketinin kuruluşundan yükselişine kadar sana daima destek olacak. Mali kayıtların tutularak firmanın en iyi şekilde finanse edilmesini istiyorsan sanal ofis sistemi tam sana göre. Sen de Defterdar ile tanış, Amerika hayallerini erteleme!