Merhaba

Biraz Sosyalleşelim.
Son güncellemeleri Instagram'dan takip edebilirsiniz

Kendi İşini Kurarken Doğru Şirket Türünü Seçmek: Defterdar'dan İşletme Sahiplerine 3 Tavsiye!

Defterdar tarafından 19 Nisan 2023 tarihinde yazıldı
Defterdar
Kendi İşini Kurarken Doğru Şirket Türünü Seçmek: Defterdar'dan İşletme Sahiplerine 3 Tavsiye!

Kendi işine sahip olmak için birçok aşamayı içeren adımlar atman gerekir. Senin için doğru iş türünü seçmen çok önemlidir. Firmanın yasal yapısı, işletmenin muhasebe, vergi beyannamesi ve diğer yasal prosedürlerini etkiler. Sonuç olarak, işletmenin başarısı için doğru iş türünü seçmen çok önemlidir. Peki, Defterdar’ın işletme sahiplerine sunduğu üç öneriyi öğrenmek ister misin?

1- İşletmenin Hedeflerini ve İhtiyaçlarını Belirle

İlk aşama, firmanın ihtiyaçlarını ve hedeflerini anlamaktır. En iyi iş türünü seçmek için şirketinin büyüklüğünü, risk toleransını, finansman ihtiyaçlarını ve yönetim gereksinimlerini göz önünde bulundurman gerekir. Örneğin, bir işletme sahibi olarak kendi şirketine sahip olmak, küçük bir şirket yönetiyorsan iyi bir alternatif olabilir. İşin büyüdüğünde, bir anonim şirket veya limited şirket kullanmayı düşünebilirsin. Türüne karar verirken şirketinin büyüme ve gelişme potansiyelini de göz önünde bulundurmalısın.

2- Mali Açıdan Artıları ve Eksileri Sapta

Karar vermek, bir iş kurmanın önemli bir parçasıdır. Uygun iş türünü seçmek, işletme sahipleri için en önemli kararlardan biridir. Şirket türünün seçimi, kuruluşun yasal yükümlülüklerini, vergi yükümlülüklerini ve finansal taahhütlerini etkileyecektir. Bir işletme sahibi olarak şirketinin başarısı, büyük ölçüde şirket türünün vergi ve mali yükümlülüklerine bağlıdır. Farklı iş türlerinin farklı vergi avantajları ve dezavantajları vardır. Vergi avantajları, şirketin finansmanını ve yatırımını artırabilirken vergi dezavantajları şirketin büyümesini kısıtlayabilir. Bu nedenle firmanın büyümesini desteklemek, en iyi şirket türünü belirlemek için vergileri, mali açıdan artıları ve eksileri araştırmalısın.

Bireysel işletme sahibi olmak en uygun fiyatlı seçim olabilir. Yine de bu tür bir işte kişisel sorumluluğun sınırsız olacaktır. Bu nedenle şirketin tarafından yapılan borçların kişisel varlıkların üzerinde etkisi olabilir. Örneğin bir Limited Şirket veya Anonim Şirket, firmanı kişisel sorumluluktan korumaya yardımcı olabilir ancak bu seçenekte daha yüksek vergiler ödemen gerekir. Anonim Şirketler, diğer ticari yapılardan daha yüksek vergi oranlarına sahiptir. Ancak öz kaynaklarını borsada listelemek daha kolaydır. Öte yandan, Limited Şirketler, kişisel sorumluluğunun kısıtlandığı bir seçenek sunarken daha az vergi avantajı sağlar.

İşin için en iyi şirket türüne karar verirken iş hedefleri, gereksinimler, vergi ve finansal avantajlar/dezavantajlar, yasal gereklilikler gibi unsurları dikkate almalısın. Şirket türünü seçerken şirketin büyüme hedeflerini de göz önünde bulundurmalısın. Ayrıca unutma ki işin genişledikçe şirket tipinin avantajları ve dezavantajları değişebilir.

3- Yasal Gereksinimlere Hâkim Ol

Farklı iş türleri için farklı yasal gereksinimler geçerlidir. Şirketinin türüne karar vermeden önce firman için hangi yasal gerekliliklerin geçerli olduğunu öğrenmelisin. Örneğin, bireysel olarak işletme sahipliği, hisse senetleri ve yönetim kurulu üyeleri gibi ek evrak gerektiren limited şirket sahipliğinden daha az formalite gerektirir. Hangi şirket türünün ideal olduğuna karar vermek için yasal gereklilikleri ve bunların neler gerektirdiğini iyice öğrenmen gerekir.

Defterdar İşletme Sahiplerinin Yanında!

Doğru iş türünü seçmek işletmenin büyümesine ve başarı kazanmasına yardımcı olur. Birçok faktörü göz önünde bulundurarak markan için en iyi şirket türünü seçmelisin. Defterdar olarak, seni en iyi şirket türüne karar verme sürecinde bu üç önerimizi dikkate almaya davet ediyoruz. 

Defterdar, muhasebe veya vergi danışmanlığı hizmetlerine ihtiyaç duyan işletme sahiplerine de yardımcı olur. Muhasebe ve vergi danışmanlığı hakkında daha fazla bilgi edinmek için internet sitemizi ziyaret edebilirsin.