Eğer sen de şirket kurmak istiyorsan sorumlu olduğun vergi türünü bilmen ve giderlerini buna göre planlaman iyi olacaktır. Net kazanca göre ayarlanan bir gelir gider hesabı oldukça önemlidir. Peki kabul edilmeyen giderler ile ilgili diğer detaylar ve aykırılık durumları nelerdir?
Firma kazancının tespit edilmesinde indirime müsaade edilmeyen ve bunu vergi kanunları çerçevesinde netleştiren giderler KKEG olarak isimlendirilir. Bu giderleri kurum vergisi mükellefleri ve gelir vergisi mükellefleri olarak ayırabiliriz. Bu giderlerin kanunen indirimli sınıfında sayılabilmesi için iki ana kriter vardır: İlgili gider miktarının ticari kazanç sağlanması sonrasında idame ettirilmesi ile ilişiği olması ve bu giderin vergi kanununda açıklanan şartlara göre belgelenmesi. Eğer ticari kazançla alakalı olmayan ya da uygun belgelendirmesi yapılmayan bir gider varsa safi kazanç indirimindeki gider sınıfında yer alamaz.
Gelir vergisi ve kurumlar vergisi mükellefleri olarak sınıflandırılan bu giderler için şunları söyleyebiliriz:
Firmanın ticari kazancının tespitinde Vergi Usul Kanunu’nun 213 sayılı hükmü ve GVK’da yer alan “İndirilecek Giderler” ve “Gider Kabul Edilmeyen Ödemeler” başlıklı 40 ve 41’inci maddeleri incelenmelidir.
Kurum kazancının tespit edilmesi için belirttiğimiz hükümlerin dışında, Kurumlar Vergisi Kanunu bünyesindeki “Diğer İndirimler” ve “Kabul Edilmeyen İndirimler” başlıklı 10 ve 11’inci hükümler dikkate alınmalıdır.
Kanunen kabul edilmeyen giderler için genel hükümlere göre bir sıralama çıkarmak mümkündür. Bu maddeleri şu şekilde listeleyebiliriz:
Kazancının sağlanması ve sürekliliği ile ilgili olmayan giderler
Vergi hukuku yasaları çerçevesinde belgelendirilmeyen giderler
Kanunen yasaklanan eylemleri içeren ve bunun üzerinden kazanç sağlanan giderler
Döneme uygunluk maddesine uymayan giderler
Kanunen kabul edilmeyen giderler içerisinde yer alan ve gelir gider yönetimi için önem arz eden diğer hususlar şunlardır:
Kurumlar vergisinden ayrı tutulan gelirlere ilişkin zarar miktarı
Vergiye tabi olan işlemlerin katma değer vergisi üzerinden yapılacak indirimler
Sorumluluk alanı dar olan kurumlardaki kabul edilmeyen masraflar
Hazine tarafından karşılanan özürlü personele ait sigorta primi
Sigorta primleri (İşsizlik sigortası fonundan karşılanıyorsa)
Çalıntı malzemeler
Kurumlar vergisi ve gelir vergisi kanunlarına göre gelir tespitinde indirimi kabul edilmeyen masrafların katma değer vergisi
Eşya ve hizmet bağışları
Firmanın yönetim kuruluna ve diğer üyelerine verilen ikramiyeler
Özel iletişim vergileri
İşletmeden çekilen değerler
Unutulmaması gereken bir konu ise şudur: Gelir vergisi net kazanç üzerinden hesaplanır. Bu yüzden gelirinden düşen giderleri planlarken kanunen kabul edilmeyen gider maddelerine hâkim olmalısın. Devletin bazı yasalarca kısıtlama getirdiği ve kabul edilmeyen bu giderleri bilmek muhasebe işlemlerini kolaylaştırır.
Her konuda firmana destek olan Defterdar, gelir gider hesaplarını yaparken de sana destek oluyor. Kazançların ve masrafların hakkında seni detaylı bir şekilde bilgilendirerek kullanışlı arayüzü ile sana kolay kontrol edebileceğin bir iş hayatı sunuyor. KKEG hakkında tüm ayrıntıları Defterdar ile öğrenebilir, mali giriş çıkışları buna göre yapılandırabilirsin. Sanal ofis sistemi ile firmanı geliştirmek artık çok kolay. Sen de şirketini Defterdar ile kur, iş yaşamında sağlam adımlar at!