Tüketicilerin ihtiyaçlarını karşılaması için bankalar tarafından farklı kredi imkanları sunulur. Bunlardan biri alışveriş kredisi olarak bilinir. “Alışveriş kredisi nedir?” sorusuna “Tüketicilerin, kişisel ihtiyaçlarını gidermek için tercih edeceği bir kredi türüdür.” yanıtı verilebilir. İlgili kredi türü genellikle e-ticaret platformları, mobilya, giyim ve tüketici elektroniği mağazalarında geçerlidir. Hızlı ödeme imkanı sunan söz konusu yöntem, kullanıcıların istedikleri ürünlere kolayca ulaşabilmelerini sağlar. Peki, alışveriş kredisi şartları nelerdir, krediye nasıl başvurulur? Kredi çeşidine dair öne çıkan başlıkları yazımızda keşfedebilirsiniz.
Alışveriş için sunulan kredi olanağı, kullanıcıların ürünlere hızlı, kolay erişmesine, taksitle ödeme yapmasına imkan tanır. Kredi türünün sunduğu önemli avantajlar şu şekilde sıralanır:
Alışveriş için tercih edilen kredi kullanıcıların, büyük tutardaki ihtiyaçlarını küçük taksitlere bölerek satın almasına olanak sunar. Bu sayede kullanıcılar bütçelerini zorlamadan istedikleri ürünlere sahip olabilir.
Alışveriş kredisi başvuru süreçleri çoğunlukla hızlıdır. Bu da ihtiyaç duyulan ürünlere zahmetsiz bir şekilde sahip olabilmeyi sağlar.
Pek çok banka, kredileri esnek vade seçenekleri ile düzenler. Bu durum kullanıcılar için gelir durumuna, ödeme gücüne uygun alternatifi belirleme şansı sunar.
Bankalar ve finans kuruluşları, yılın farklı zaman dilimlerinde alışveriş kredilerine özel kampanyalar düzenler. İlgili kampanyalar, kullanıcılar için düşük faiz oranları ve çeşitli avantajlar yakalamak adına faydalıdır.
Alışveriş için kredi kullanan kişiler, aylık ödeme miktarları hakkında bilgi sahibi olur. Sabit ödemelerin yapıldığı kredi süreçlerinde kullanıcılar, bütçelerini daha kolay planlayabilir.
Ani ihtiyaçlar oluştuğunda veya özel ürünler alınması gerektiği zaman kredi tercih eden kullanıcılar, finansman kaynağını kullanarak hızlı çözüm üretmiş olur.
Alışveriş kredileri, tüketiciler için cazip olsa da dikkat edilmesi gereken bazı dezavantajlar da bulunur. Kredi türünün dezavantajlı yanlarını anlamak, bilinçli kararlar vermek açısından önemlidir. Alışveriş kredisinin dezavantajları aşağıdaki gibidir:
Alışveriş için kredi alternatifleri faiz oranları ile birlikte sunulur. Faizler, taksitler boyunca ödenecek toplam tutarı artırarak satın alınan ürün fiyatının üzerinde ödemelere neden olur.
Kredi tutarı, ilerleyen dönemlerde kullanıcıların bütçesini zorlayabilir. Borç yükü altına giren kişiler, düzensiz ödemeler yaşandığında zor durumda kalabilir.
Kredi ödemelerinde yaşanabilecek gecikme ve aksaklıklar kişinin kredi puanını olumsuz etkileyebilir. Düşen kredi puanları gelecekte diğer kredilere erişimi zorlaştırabilir.
Kolay kredi imkanına erişen tüketiciler, gereksiz harcamalar yapmaya daha eğilimli olur. Bu durum kişilerin tüketim alışkanlıklarını olumsuz yönde etkileyebilir.
Bazı alışveriş kredi seçeneklerinde sigorta ücreti, dosya masrafı gibi ek kesintiler bulunur. Tüm bunlar toplam kredi maliyetini artırabilir.
Alışveriş için kredi almak isteyenlerin, birtakım şartları karşılaması gerekir. İlgili şartlar bankalar, finans kuruluşları tarafından düzenlenir. Kredi almak için istenen şartlar şunlardır:
Bunlara ek olarak her banka, farklı kredi şartlarına sahip olabilir. Bu sebeple kredi almadan önce alışveriş kredisi sorgulama işlemi yaparak bankaların güncel kredi şartlarını araştırmanız önemlidir.
Alışveriş için kredi kullanmak isteyen kişiler, ilgili banka, finans kuruluşuna başvurarak süreci başlatabilir. Kredi başvurusunda form doldurma, belgeleri teslim etme ve değerlendirme sürecini bekleme gibi aşamalar bulunur. Kredi almak için izlenmesi gereken adımlar aşağıdaki gibidir:
Kredi almak için ilk yapılması gereken, banka ve finans kuruluşlarının sunduğu kredi seçeneklerini incelemektir. Kredi alternatifleri dönemsel olarak değişim gösterebilir. Bu noktada bankaların web sitelerini inceleyerek müşteri hizmetlerinden destek alarak size uygun kredi seçeneğini belirleyebilirsiniz. Dilerseniz banka web sitelerinden alışveriş kredisi hesaplama araçlarını kullanarak geri ödeme tutarlarını öğrenebilirsiniz.
Bankaların web sitesinde yer alan başvuru formunu doldurarak süreci resmen başlatabilirsiniz. Form içinde kişisel bilgiler, iş yeri bilgileri, gelir durumu gibi alanlar bulunur. Formu eksiksiz bir şekilde doldurmanız kredinin onaylanması adına önemlidir.
Form doldurma işlemi sırasında bankalar, sizden bazı belgeler talep edebilir. Bunlar arasında kimlik fotokopisi, maaş bordrosu sayılabilir. Belgeleri online olarak forma ekleyebilir ve form gönderme işlemini tamamlayabilirsiniz.
İşlemlerin ardından başvurunuz bankaya ulaşır. Çeşitli inceleme, değerlendirme süreçlerinden geçen başvurular olumlu, olumsuz olarak sonuçlanır. Bankalar, başvuru sahibine dönüş yaparak sonucu belirtir.
Kredi başvurusunun onaylanması durumunda kullanıcı tarafından talep edilen tutar satıcıya ödenir. Krediyi kullanan kişi, ödeme yapmaya gerek kalmadan ürüne sahip olur. Kredinin ilk taksidi bir ay sonra faiz ve vergilerle birlikte bankaya ödenir. Ödemeler mobil uygulama, banka şubesi ve ATM’ler aracılığıyla gerçekleştirilebilir.
Alışveriş için kredi kullanmak isteyen kişilerin, ticari bir ürün/hizmet satın alması gerekir. Ayrıca ürün/hizmet satışı yapan satıcıların, kredi ile ödeme seçeneğinin olması da önemlidir. Bazı durumlarda satıcılar, belirli kategorilerde kredi ile satın alma opsiyonu sunabilir. Alışveriş kredisi elektronik, giyim, mobilya, beyaz eşya, eğitim, seyahat, sağlık harcamaları ve gıda gibi farklı ürün/hizmet kategorilerinde geçerlidir. Kredi ile alınan ürün/hizmetin ödeme şartları değişebilir. Örneğin elektronik ürün kategorisinde yasal düzenlemelerle belirlenmiş vade seçenekleri bulunur. Buna göre bilgisayarlarda maksimum 12 ay, tabletlerde ise 6 ay vade süresi vardır. Bazı ürün gruplarında ise 36 aya varan vade seçeneklerinden yararlanmak mümkündür.
Kredi başvurusu yapan herkes, sonucun olumlu olmasını temenni eder. Ancak başvurular bankalar tarafından çeşitli nedenlerle reddedilebilir. Bankaların kredi ret sebepleri şunlardır:
Geçmişte kredi kartı ve diğer borçlarınızı düzenli olarak ödememiş olmanız, kredi notunuzu olumsuz etkileyen durumlar arasındadır. Bunun yanı sıra borcunuzun fazla olması, kısa süre içinde çok fazla kredi başvurusu yapmış olmanız da kredi notunuzun düşmesine, başvurunuzun reddedilmesine sebebiyet verebilir.
Bankalar, kredi vermek için aylık gelirinizi tasdik edebileceğiniz bir belge ister. Eğer düzenli bir gelir kaynağınız yoksa veya bunu belgeleyemiyorsanız başvurunuz olumsuz sonuçlanabilir. Bunun yanında aylık gelirinizin kredi taksit tutarını karşılayacak miktarda olması da önemlidir.
Bankalar, bir iş yerinde sigortalı olarak çalışan kişilere kredi verme eğilimindedir. Sigortasız çalışmak, aynı iş yerinde kısa süreli çalışıyor olmak, bankaların kredi verme konusunda tereddüte düşmesine zemin hazırlayabilir.
Geçmişte farklı bankalara yapılan başvuruların reddedilmesi, güncel başvurunun da olumsuz sonuçlanabilmesi ihtimalini artırabilir.
Başvuru formunda sunulan bilgilerin güncel, doğru olmaması bankalar nezdinde güvensizlik yaratarak başvurunun reddedilmesine neden olabilir.
Alışveriş krediniz çeşitli nedenlerle reddedildiği zaman bankanıza ret sebebini sorarak bilgi edinebilirsiniz. Kredi notu düşüklüğü gibi durumlarda borçlarınızı kontrol ederek gerekli durumlarda yapılandırma seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. Kredi notunuzu zamana yayarak düzenlemeniz, eksikliklerinizi gidermeniz önemlidir. Gerekli düzenlemeleri gerçekleştirdikten sonra bankaya yeniden başvuru yapabilirsiniz.
Siz de şirketinizin kuruluş aşamasında ortaya çıkan ihtiyaçlarınızı bankaların sunduğu alışveriş kredisi olanakları ile karşılayabilirsiniz. Şirket açma işlemlerini kolay, hızlı hale getirmek için Defterdar ile hemen tanışın.