Merhaba

Biraz Sosyalleşelim.
Son güncellemeleri Instagram'dan takip edebilirsiniz

Ön Muhasebe Nedir? Ön Muhasebe İşlemleri Nelerdir?

Defterdar tarafından 10 Nisan 2023 tarihinde yazıldı
Defterdar
Ön Muhasebe Nedir? Ön Muhasebe İşlemleri Nelerdir?

Ön muhasebe, bir kuruluşa ait nakit, müşteri, hisse senedi, çek, banka hesabı, fatura ve bunların hareketleri dâhil birçok işlemi izlemek için kullanılır. Ön muhasebe işlemleri, işletmenin finansal takibi ve kârlılığı için gerekli olan verilerin takibi olarak özetlenebilir.

Ön muhasebe, temel işletme muhasebesi işlemlerinden sonra yapılır. İşletmelerde ön muhasebe işlemleri; nakit akışı, stok yönetimi, cari takipler, müşteriler, çek ve faturalar, banka hesapları gibi kalemlerin hareketlerini izlemek için kullanılır. Peki, ön muhasebe neden önemlidir ve bu işlemlerin detayları nelerdir?

Ön Muhasebe İşletmeler Açısından Neden Önemlidir?

Ön muhasebenin sağlayacağı bilgiler, işletmenin günlük faaliyetlerinin yönetiminde altyapı oluşturulmasını ve işinde en üst düzeyde etkinliğe ulaşmasını sağlar. Bu bağlamda ön muhasebenin faydaları şunlardır:

  • İşletme yönetimine gerçek sonuçlar ve standartlar arasındaki bağlantıları göstermek
  • Gelecekteki operasyonları planlamak için bilgi sağlamak
  • Şirketin başarısız olduğu alanları belirlemek
  • Yapıyı değerlendirmek, beklenen sonuçları göstermek ve kaçınılması gereken durumları vurgulamak

Ön muhasebe, şirketle ilgili ekonomik verileri tanımlar, toplar, derler, özetler ve raporlar. İşletmeler, karar alma süreçlerinin bir sonucu olarak bilgiye ve bilgi sistemine yüksek değer verir. Bir işletme günümüz rekabet ortamında başarılı bir şekilde ilerlemek istiyorsa çok iyi bir muhasebe bilgi sistemi kurmalıdır.

Ön Muhasebe İşlemlerini Standart Muhasebeden Ayıran Nedir?

Pek çok kişi, yanlış bir şekilde şirketin mali yönetiminden ve yasal görevlerini yerine getirmesinden muhasebecinin sorumlu olduğuna inanır. Yasal dokümantasyon muhasebecinin sorumluluğundadır. Unutulmamalıdır ki kurum ön muhasebe işlemlerini kendi bünyesinde gerçekleştirir. Ön muhasebeci şirket içinde para ile ifade edilen kalemlerle ilgilenir. Muhasebecinin sorumluluğu ise Gelir İdaresi Başkanlığı ve Maliye Bakanlığı gibi otoritelerin yasal zorunluluklarını kapsayan işlemlerdir.

Ön Muhasebe Süreçlerinde Hangi İşlemler Gerçekleşir?

Firman için gerekli olan ön muhasebe işlemlerini senin için inceledik. Aşağıdaki işlemler, birçok yönden farklılık göstermelerine rağmen ön muhasebe işlemleridir. 

Kasa Hesabı Takibinin Yapılması 

Kasa hesabı takibinde, işletmenin ön muhasebe faaliyetleri sırasındaki kasa hareketleri takip edilir. Bunun için kasa notu da tutulabilir. Söz konusu not, şirketin nakit akışını izlemek için kullanılabilir. Nakit hesabına nakit girişi ve çıkışı yaşanırken hareketlilik gerçekleşir. Ayrıca yazar kasa her parasal işlemin kaydını tutar. Kasa, alınan ödemeleri ve yapılan tahsilatları takip ederek netleştirilir. Sonuç olarak, şirketin nakit akışı izlenerek günlük gelir ve harcama takibi görülebilir.

Müşteri - Tedarikçi Hesabı Takibinin Yapılması 

Şirketin sahip olduğu müşterilerin ve tedarikçilerin takip edilmesidir. Şirketler müşterilerine hem ürün hem de hizmet sunabilmektedir. Tedarikçilerinden ise ürün veya hizmet satın alırlar. Sonuç olarak şirket, satıcılara ücret öder. Bu işlemdeki alıcılar ve satıcılar cari hesap takibinde olur. Şirketler böylelikle borç ve alacaklarını takip eder. 

Stok Giriş ve Çıkış Takibinin Yapılması 

Bir şirket ürün satın aldıkça giriş yapılır, ürün çıkışında ise kalan stoktan çıkarılır. Sonuç olarak, ürünleri takip ederek bitmiş ürünleri veya azalan ürünleri belirlemek mümkündür. Ön muhasebe işlemleri bünyesinde düzenli stok takibi, uzun vadeli bir takım finansal sorunların yaşanmaması için çok önemlidir. 

İrsaliye / Fatura İşlemleri 

Fatura ve irsaliye içeren işlemler önemli ön muhasebe adımlarıdır. İşletme ürün veya hizmet sattığında bir fatura oluşturulur. Faturalama seçeneği seçildikten sonra gelen ve giden faturalar, belgeler bu işlem sırasında görüntülenir. 

Banka Hesabı Takibinin Yapılması 

Şirketin banka hesapları takip edilir. Bir şirketin elinde nakit olmadığında bazen banka hesapları kullanılır. İşletmenin çek ve faturalarının vadesinin ne zaman geldiği takip edilerek bankada çek veya senet tahsilatı için ödenecek para olup olmadığı tespit edilebilir.

Çek ve Senet Takibinin Yapılması 

Bu işlemle şirketin çek senetlerinin takibi yapılır. Çek ve senet giriş çıkışları takip edilir. Ne kadar ödeme, ne kadar tahsilat yapılması gerektiği hesaplanır. Ayrıca ödemeler ödeme anında ve vadelerine göre tahsilatlar gerektiği zamanda yapılır.

Defterdar, Ön Muhasebe İşlemleri İçin Her Zaman Yanında! 

Defterdar’ın kullanıcı deneyimini önemseyen ve sürekli kendini geliştiren çalışma prensibi ile ofis işlerinin optimizasyonundan finansal takibe kadar birçok işlemi ön muhasebe hizmetiyle gerçekleştirebilirsin. İnternet bağlantısı olan herhangi bir yerden zaman ve mekân gibi sınırlamaları aşabilirsin. Defterdar ekibimizle şirketinin muhasebe ve finansal takibini kolaylaştıralım, sen de diğer önemli işlerine odaklan.